Què és l'osteoartritis erosiva?

Què és l'osteoartritis erosiva?


L'osteoartritis erosiva (EOA) és una forma diferent d'artrosi (OA) caracteritzada per la seva naturalesa agressiva i destructiva a les articulacions. A diferència de l'osteoartritis típica, que afecta principalment el cartílag, l'EOA implica inflamació i erosió tant del cartílag com de l'os, provocant un dolor i una discapacitat significatius per a les persones afectades.




Què és l'osteoartritis erosiva?



Causes:

La causa exacta de l'EOA no s'entén completament, però es creu que és el resultat d'una combinació de predisposició genètica, factors ambientals i anomalies del sistema immunitari. Alguns estudis suggereixen que l'EOA pot estar relacionat amb determinats marcadors genètics, mentre que altres assenyalen factors com les lesions articulars, l'obesitat i l'estrès repetitiu com a possibles desencadenants.

Símptomes:

Els símptomes de l'EOA sovint s'assemblen als de l'artritis reumatoide (AR) i poden variar en gravetat d'una persona a una altra. Els símptomes comuns inclouen:

  • Dolor articular, rigidesa i inflor, especialment a les mans, els canells i els peus.
  • Escalfor i enrogiment al voltant de les articulacions afectades.
  • Moviment limitat i dificultat per realitzar les activitats diàries.
  • Formació de nòduls ossis o quists prop de les articulacions.
  • Deformitats articulars i inestabilitat en el temps.

Diagnòstic:

El diagnòstic d'EOA pot ser difícil a causa de les seves similituds amb altres formes d'artritis. Normalment s'utilitzen una història clínica completa, un examen físic i proves d'imatge com ara raigs X i ressonància magnètica (MRI) per descartar altres afeccions i confirmar la presència d'erosions a les articulacions.

Tractament:

El tractament de l'EOA se centra a alleujar el dolor, reduir la inflamació i preservar la funció articular. Les opcions de tractament habituals inclouen:

  • Medicaments antiinflamatoris no esteroides (AINE) per alleujar el dolor i la inflor.
  • Fàrmacs antireumàtics modificadors de la malaltia (FAME) per frenar la progressió de la malaltia i prevenir danys articulars.
  • Injeccions de corticoides per alleujar el dolor localitzat i reduir la inflamació.
  • Teràpia física per millorar la flexibilitat articular, la força i l'amplitud de moviment.
  • Dispositius d'assistència com ara fèrules o tirants per donar suport a les articulacions afectades i reduir la tensió.
En casos greus en què els tractaments conservadors no proporcionen un alleujament adequat, es poden considerar intervencions quirúrgiques com la cirurgia de reemplaçament articular per restaurar la mobilitat i la qualitat de vida.

En conclusió, l'osteoartritis erosiva és una condició difícil que pot afectar significativament la vida de les persones afectades. El diagnòstic precoç i la gestió adequada són essencials per minimitzar el dany articular i millorar els resultats a llarg termini. Es necessiten esforços de col·laboració entre pacients, proveïdors de salut i investigadors per entendre millor els mecanismes subjacents de l'EOA i desenvolupar estratègies de tractament més efectives.

Post a Comment

0 Comments