El vincle entre la malaltia del fetge gras i el càncer

El vincle entre la malaltia del fetge gras i el càncer

La malaltia del fetge gras, que inclou tant la malaltia del fetge gras alcohòlic (AFLD) com la malaltia del fetge gras no alcohòlic (NAFLD), és una malaltia caracteritzada per una acumulació excessiva de greix al fetge. Aquesta condició s'ha tornat cada cop més freqüent, reflectint l'augment de l'obesitat i la síndrome metabòlica. Investigacions recents suggereixen una associació significativa entre la malaltia del fetge gras i un risc elevat de diversos càncers.



El vincle entre la malaltia del fetge gras i el càncer


Comprendre la malaltia del fetge gras

La malaltia del fetge gras es manifesta quan el greix constitueix més del 5-10% del pes del fetge. La NAFLD, sovint relacionada amb factors d'estil de vida com la dieta i la inactivitat física, afecta les persones que consumeixen poc o cap alcohol. Per contra, l'AFLD resulta de la ingesta excessiva d'alcohol. Tots dos tipus poden progressar a formes més greus com esteatohepatitis, fibrosi, cirrosi i, finalment, càncer de fetge.


Mecanismes que vinculen la malaltia del fetge gras i el càncer

S'han proposat diversos mecanismes biològics per explicar la connexió entre la malaltia del fetge gras i el càncer. La inflamació crònica té un paper central. En la malaltia del fetge gras, la inflamació persistent del fetge pot induir canvis cel·lulars, afavorint un entorn propici al desenvolupament del càncer. L'estrès oxidatiu, resultat d'un desequilibri entre els radicals lliures i els antioxidants, danya encara més les cèl·lules del fetge, afavorint la carcinogènesi.


La resistència a la insulina, un segell distintiu de la síndrome metabòlica i NAFLD, és un altre factor crític. Pot provocar un augment dels nivells d'insulina i un factor de creixement similar a la insulina, tots dos implicats en la proliferació del càncer. A més, l'excés de greix emmagatzemat al fetge pot produir adipocines i citocines, que poden contribuir al creixement i progressió del tumor.


Tipus de càncer associats a la malaltia del fetge gras

El càncer de fetge, especialment el carcinoma hepatocel·lular (HCC), és el càncer més directe i ben documentat relacionat amb la malaltia del fetge gras. Els pacients amb NAFLD o AFLD tenen un risc més elevat de desenvolupar HCC en comparació amb la població general. La progressió de l'esteatosi simple a la cirrosi augmenta significativament la probabilitat de càncer de fetge.


Més enllà del càncer de fetge, la malaltia del fetge gras s'ha associat amb diverses altres malalties malignes. El risc de càncer colorectal sembla elevat en persones amb NAFLD, potencialment a causa de factors de risc compartits com l'obesitat i la resistència a la insulina. El càncer de mama i els càncers gastrointestinals, inclosos els càncers de pàncrees i d'esòfag, també han mostrat una major prevalença entre les persones amb malaltia del fetge gras.


Estratègies preventives i terapèutiques

Abordar la malaltia del fetge gras pot reduir el risc de càncer. Les modificacions de l'estil de vida, com ara la pèrdua de pes, els canvis en la dieta i l'augment de l'activitat física, són crucials per gestionar la NAFLD. Per a l'AFLD, l'abstenció d'alcohol és la intervenció principal. S'estan explorant tractaments mèdics, inclosos els sensibilitzadors a la insulina i els antioxidants, pel seu potencial per mitigar el dany hepàtic i reduir el risc de càncer.


La detecció i el seguiment regulars de la progressió de la malaltia hepàtica són vitals per a la detecció precoç del càncer en persones d'alt risc. Per als pacients amb malaltia hepàtica avançada, la vigilància de l'HCC mitjançant imatges i biomarcadors pot facilitar el diagnòstic precoç i millorar els resultats.


Conclusió

La connexió entre la malaltia del fetge gras i el càncer subratlla la importància de la intervenció primerenca i la modificació de l'estil de vida en la gestió de la salut del fetge. En comprendre i abordar els mecanismes subjacents, els proveïdors d'atenció mèdica poden prevenir i tractar millor tant la malaltia del fetge gras com les seves malalties malignes associades. La investigació en curs és essencial per dilucidar encara més aquests vincles i desenvolupar estratègies efectives per combatre aquest problema creixent de salut pública.

Post a Comment

0 Comments