Com afecta la demència al son (i com gestionar-la)

Com afecta la demència al son (i com gestionar-la)

La demència és una malaltia progressiva que afecta la funció cognitiva, afectant la memòria, el pensament i el comportament. Un dels reptes menys discutits però significatius als quals s'enfronten les persones amb demència és la interrupció del son. Entendre com la demència afecta el son i com gestionar aquestes alteracions pot millorar la qualitat de vida dels pacients i els seus cuidadors.



Com afecta la demència al son (i com gestionar-la)


Impacte de la demència en el son

Canvis en els patrons de son: les persones amb demència sovint experimenten alteracions en els seus cicles son-vigília. Poden tenir dificultats per adormir-se, mantenir-se adormits o despertar-se massa aviat. Aquestes interrupcions es deuen en part a canvis en les regions cerebrals que regulen el son.


Augment de l'activitat nocturna: 

La demència pot provocar una major inquietud i agitació a la nit, un fenomen conegut com a posta de sol. Això pot fer que els pacients vagin o es confonguin a mesura que s'acosta la nit i durant la nit.


Despertar freqüent: 

Molts pacients amb demència es desperten amb freqüència durant la nit. Això pot ser causat per molèsties, la necessitat d'utilitzar el bany, o simplement per la capacitat deteriorada del cervell per mantenir un estat de son estable.


Somnolència diürna: 

El mal son durant la nit sovint provoca una somnolència diürna excessiva. Això pot provocar migdiades durant el dia, cosa que pertorba encara més el cicle son-vigília.


Gestió dels trastorns del son en la demència

Establiu una rutina: la coherència és clau. Crear un horari regular per a l'hora d'anar a dormir i de despertar-se ajuda a reforçar els ritmes circadians naturals del cos. Fomentar activitats que afavoreixin l'alerta durant el dia i la relaxació al vespre.


Creeu un entorn agradable per dormir: 

El dormitori ha de ser còmode, silenciós i fosc per facilitar un millor son. Penseu en cortines opaques, màquines de soroll blanc o altres eines per minimitzar les interrupcions.


Superviseu la dieta i l'exercici: 

L'activitat física regular i una dieta equilibrada poden afectar significativament la qualitat del son. Eviteu la cafeïna i els àpats pesats a prop de l'hora d'anar a dormir. Els exercicis suaus durant el dia també poden promoure un millor son a la nit.


Gestioneu els medicaments: 

Alguns medicaments poden interferir amb el son. Consulteu amb un proveïdor d'atenció mèdica per revisar tots els medicaments i ajustar les dosis o els horaris si cal.


Abordeu les condicions mèdiques subjacents: 

Condicions com l'apnea del son, la síndrome de cames inquietes o la depressió poden agreujar els problemes del son. El diagnòstic i el tractament adequats d'aquestes condicions poden millorar la qualitat del son.


Ús de la teràpia de llum: 

L'exposició a la llum natural durant el dia pot ajudar a regular els patrons de son. En alguns casos, es pot recomanar la teràpia de llum per ajudar a controlar les alteracions del ritme circadià.


Estratègies conductuals:

 La teràpia cognitivo-conductual per a l'insomni (TCC-I) pot ser eficaç. Aquest enfocament se centra en canviar els pensaments i els comportaments que contribueixen als problemes del son.


Ajuda professional: 

Quan els trastorns del son són greus, pot ser necessari consultar un especialista en son o un neuròleg. Poden oferir intervencions i suport específics.


Suport als cuidadors

Els cuidadors també tenen un paper crucial en la gestió dels trastorns del son en pacients amb demència. És essencial que els cuidadors cerquin suport i respir per evitar l'esgotament. Unir-se a grups de suport, buscar assessorament professional i assegurar-se que també mantenen hàbits de son saludables pot ajudar els cuidadors a gestionar les demandes del seu paper de manera més eficaç.


En conclusió, tot i que la demència afecta significativament el son, hi ha diverses estratègies per gestionar aquestes alteracions. Establir rutines, crear un ambient propici per al son, controlar els factors d'estil de vida i buscar ajuda professional són passos vitals. Amb una gestió adequada, tant els pacients com els cuidadors poden experimentar un millor son i una millor qualitat de vida.

Post a Comment

0 Comments