Pot beure alcohol augmentar el risc de càncer colorectal?

Pot beure alcohol augmentar el risc de càncer colorectal?


Molts estudis han trobat una connexió entre el consum d'alcohol i el càncer colorectal. La majoria d'aquests estudis suggereixen que l'enllaç es fa més fort com més alcohol es consumeix.



Pot beure alcohol augmentar el risc de càncer colorectal?



Consumir alcohol en quantitats moderades a grans pot tenir molts efectes negatius per a la salut, inclòs l'augment de les possibilitats de desenvolupar càncer colorectal. El càncer colorectal es desenvolupa a l'intestí gros o al recte.


Continueu llegint per obtenir més informació sobre la connexió entre beure alcohol i el risc de desenvolupar càncer colorectal.


Com afecta l'alcohol el vostre risc de càncer colorectal?

El consum d'alcohol és un factor de risc important per al desenvolupament del càncer colorectal. La connexió ha estat ben establerta i el risc sembla ser més alt per als grans bevedors.


L'alcohol que es troba a les begudes alcohòliques s'anomena etanol. La descomposició de l'etanol pel vostre tracte gastrointestinal pot generar substàncies tòxiques com l'acetaldehid. Aquestes substàncies poden danyar l'ADN de les cèl·lules del còlon i el recte. El dany al seu ADN pot provocar que les cèl·lules es repliquin de manera incontrolada i formen un tumor.


L'etanol també pot provocar canvis en el microbioma del vostre intestí que causen inflamació intestinal i possiblement activen enzims que us fan més propensos a desenvolupar càncer.


Quins són els intervals de confiança del 95%?

Quan informen sobre el risc de càncer, els investigadors solen donar intervals de confiança (IC) del 95% per ajudar a tenir en compte l'error estadístic.


Per exemple, si els investigadors informen que les possibilitats de desenvolupar càncer són un 50% més altes en una determinada població amb un IC del 95% del 40 al 60%, hi ha un 95% de possibilitats que aquest grup de persones tingui entre un 40 i un 60% més de risc de càncer.


Trastorn per consum d'alcohol i càncer colorectal

En un gran estudi Font de confiança de Taiwan, els investigadors van analitzar l'associació entre el trastorn per consum d'alcohol i el risc de càncer colorectal entre 49.095 persones que van desenvolupar càncer colorectal. El trastorn per consum d'alcohol es defineix com:


  • consum habitual d'alcohol
  • pèrdua de control sobre la ingesta d'alcohol
  • estat emocional negatiu quan no fa servir alcohol

Els investigadors van trobar que les persones amb trastorn per consum d'alcohol tenien un 63,1% més de possibilitats de desenvolupar càncer colorectal (IC del 95% entre 56,5% i 69,9%) que les persones sense trastorn per consum d'alcohol.


El risc va augmentar amb una durada més llarga del trastorn per consum d'alcohol, arribant al 167% (intervals de confiança del 95% del 151,1 al 198,9%) després d'11 anys.


Consum excessiu d'alcohol i càncer colorectal

En una revisió del 2019 de 16 estudis, els investigadors van recopilar informació de 14.276 persones amb càncer colorectal i 15.802 persones sense càncer colorectal. Van trobar proves de suport que el vincle entre el consum d'alcohol i el càncer colorectal segueix una corba J, amb quantitats més altes d'alcohol que provoquen taxes ràpidament més altes de càncer colorectal.


Van trobar:

  • beure fins a dues copes al dia es va associar amb un risc un 8% menor (intervals de confiança del 95% del 2 al 12%) de desenvolupar càncer colorectal en comparació amb no beure o beure ocasionalment.
  • beure de dues a tres copes al dia no es va associar amb un risc més elevat de càncer colorectal (un 11% més de risc amb un IC del 99% que oscil·lava entre un 1% més baix i un 24% més alt)
  • beure més de tres copes al dia es va associar amb un risc un 25% més gran de càncer colorectal (IC del 95% 11-40%)

No es recomana beure alcohol per intentar reduir el risc de patir càncer, ja que els efectes negatius de l'alcohol superen els possibles beneficis.


Consum d'alcohol i risc precoç de càncer colorectal

En un estudi de 2023, els investigadors van investigar el vincle entre el consum diari d'alcohol i el risc de càncer colorectal d'aparició precoç mitjançant dades d'assegurança mèdica nacional de més de 5,6 milions de persones a Corea del Sud entre 20 i 49 anys.


Els investigadors van trobar que 8.314 persones van desenvolupar càncer colorectal durant el període d'estudi de 10 anys. Els bevedors lleugers tenien un risc un 9% (IC del 95%: 2-16%) de desenvolupar càncer colorectal que els no bevedors. Els grans bevedors tenien un 20% més de possibilitats (IC del 95%: 11-29%).


Consum d'alcohol i risc precoç de càncer colorectal per ètnia

En un estudi del 2019, els investigadors van analitzar dades de prop de 200.000 persones a Hawaii o Califòrnia dels següents grups racials o ètnics:


  • Negre
  • Hawaià nadiu
  • japonesa-americà
  • llatí
  • blanc

Els investigadors van trobar un major risc de càncer colorectal amb el consum d'alcohol entre tots aquests grups, excepte els negres. També van trobar que el consum d'alcohol estava associat amb un risc més elevat entre les persones amb:


  • índex de massa corporal inferior
  • no utilitzar fàrmacs antiinflamatoris no esteroides (NAID).
  • menor ingesta de fibra
  • menor ingesta de folats


Alcohol i altres tipus de càncer

Segons la Font de confiança de l'Institut Nacional del Càncer, el consum d'alcohol augmenta el risc d'altres càncers.


Risc de càncer

Càncer de cap i coll: 1,8 vegades més risc per als bevedors moderats

Càncer d'esòfag: 1,3 vegades més risc per als bevedors lleugers i 5 vegades més risc per als grans

Càncer de fetge: 2 vegades més risc de consum intens d'alcohol

Càncer de mama: 1,04 vegades més risc de consumir alcohol lleugerament, 1,23 vegades més risc de consum moderat i 1,6 vegades més risc de consum intens.


Què passa amb el vi negre que redueix el risc de càncer?

Els investigadors estan investigant el compost resveratrol que es troba al raïm per a possibles efectes sobre la salut, com ara la prevenció del càncer. Segons la Font de confiança de l'Institut Nacional del Càncer, no s'ha trobat cap associació entre el consum moderat de vi negre i el risc de càncer de pròstata o colorectal.


En una revisió d'estudis de 2023, els investigadors no van trobar cap associació entre el consum de vi i el risc de desenvolupar cap tipus de càncer.


La genètica pot afectar el càncer colorectal relacionat amb l'alcohol?

Aproximadament el 10% de les persones que desenvolupen càncer colorectal tenen gens associats passats per les famílies.


El consum d'alcohol s'ha relacionat amb un major risc de desenvolupar colorectal entre les persones amb antecedents familiars de càncer colorectal en comparació amb les persones sense antecedents familiars.


Deixar de beure alcohol afecta el risc de càncer colorectal?

La majoria dels estudis suggereixen que el risc de càncer disminueix un cop deixeu de beure alcohol. Tot i que, la majoria d'aquests estudis han examinat el risc de càncer de cap i coll o d'esòfag.


El risc de càncer pot trigar anys a baixar al mateix risc per a les persones que mai van beure molt.


Es pot prevenir el càncer colorectal?

Segons la Font de confiança dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), la manera més eficaç de reduir el risc de càncer colorectal és fer-se un examen regularment a partir dels 45 anys. Les proves poden ajudar a identificar petits creixements anomenats pòlips abans que es converteixin en càncer.


Altres hàbits d'estil de vida que poden reduir el risc de càncer colorectal inclouen:


  • augmentant l'activitat física
  • mantenint un pes saludable
  • limitar el consum d'alcohol (si beu)
  • evitar el tabac (si fumes)
  • fer canvis en la dieta com reduir la ingesta de greixos animals i augmentar:
  • fruites
  • verdures
  • cereals integrals


Emportar

El consum d'alcohol és un factor de risc ben establert per al desenvolupament del càncer colorectal. El risc sembla ser més alt si beu molt durant molts anys.


Reduir el consum d'alcohol pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar càncer colorectal. No obstant això, pot passar molts anys perquè el vostre risc baixi al d'algú que mai no va beure molt.

Post a Comment

0 Comments