La contaminació de l'aire pot causar mals de cap?

La contaminació de l'aire pot causar mals de cap?


La mala qualitat de l'aire pot causar mals de cap provocant una inflamació al sistema nerviós, que condueix a la neuroinflamació.


La contaminació de l'aire pot causar mals de cap?


La contaminació de l'aire és un problema important a tot el món i està relacionat amb diverses condicions, com ara malalties neurodegeneratives, ictus, autisme, depressió i retards en el desenvolupament. També hi ha evidències creixents que relacionen la contaminació de l'aire amb els trastorns del mal de cap, especialment els episodis de migranya.


Aprofundim en com la contaminació de l'aire provoca mals de cap i què podem fer per protegir-nos dels seus efectes nocius.


La contaminació de l'aire o la mala qualitat de l'aire poden causar mal de cap?

Els estudis de fonts de confiança de diferents regions del món mostren una associació significativa entre la contaminació de l'aire i l'aparició de mals de cap.


S'han relacionat diversos contaminants amb mals de cap, inclosos els següents:


  • Partícules en partícules: partícules minúscules de sòlids o líquids en suspensió a l'aire, com ara pols, brutícia, sutge i fum, que poden ser perjudicials quan s'inhalen.
  • Diòxid de nitrogen: és un gas de color marró vermellós produït per la combustió de combustible, especialment en vehicles i centrals elèctriques, que pot irritar els pulmons i disminuir la resistència a les infeccions respiratòries.
  • Diòxid de sofre: el diòxid de sofre és un gas incolor amb una olor distintiva, sovint comparada amb l'olor dels ous podrits. Es produeix quan es cremen combustibles fòssils que contenen sofre. La inhalació de diòxid de sofre pot causar problemes respiratoris i també contribueix a la formació de pluja àcida.
  • Ozó: és un gas format per tres àtoms d'oxigen. A l'atmosfera superior, ens protegeix dels nocius raigs ultraviolats (UV). Tanmateix, a nivell del sòl, l'ozó es forma quan els contaminants reaccionen amb la llum solar, contribuint a la formació de smog que pot danyar els nostres sistemes respiratoris.
  • Monòxid de carboni: aquest gas no té color ni olor. Es crea quan combustibles com la fusta, el gas o el petroli no es cremen completament. Inhalar molt monòxid de carboni pot ser mortal perquè impedeix que la sang transporti oxigen.
  • Hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP): els HAP són un grup de substàncies químiques que es troben de manera natural en el carbó, el petroli cru i la gasolina, així com en el fum de la combustió de combustibles fòssils i altres substàncies orgàniques. Se sap que alguns HAP causen càncer.
  • Compostos orgànics volàtils (COV): els productes químics orgànics que s'evaporen fàcilment a l'aire es troben habitualment en pintures, dissolvents, productes de neteja i combustibles. L'exposició a nivells elevats de COV pot causar irritació dels ulls, el nas i la gola, així com mals de cap i nàusees.
  • Combustibles de biomassa: els tipus de combustibles de biomassa inclouen materials orgànics renovables, com ara fusta, residus de cultius o fems d'animals, utilitzats com a combustible. La crema de combustibles de biomassa pot alliberar contaminants a l'aire, contribuint a la contaminació de l'aire.

Els mecanismes exactes pels quals la contaminació de l'aire provoca mals de cap no s'entenen del tot. No obstant això, es creu que la mala qualitat de l'aire pot causar mals de cap provocant una inflamació al sistema nerviós, que condueix a la neuroinflamació i la mort cel·lular.


Els efectes reals de la mala qualitat de l'aire

En un estudi realitzat a la ciutat de Gwalior, Índia, coneguda pels seus alts nivells de contaminació de l'aire, els investigadors van investigar l'impacte de la contaminació de l'aire en la salut dels agents de la policia de trànsit.


L'estudi va revelar que aquests agents sovint experimentaven problemes de salut com mals de cap, irritació ocular, trastorns del son, dificultat per concentrar-se, esternuts i irritació nasal a causa de l'aire contaminat. Alguns d'aquests problemes de salut es consideraven greus i no es van alleujar fàcilment.


Els autors també van assenyalar que aquests agents no estaven ben informats sobre els contaminants de l'aire i no feien servir cap equip de protecció personal.


Com saps si la qualitat de l'aire t'està afectant?

Pots saber si la qualitat de l'aire t'està afectant prestant atenció a qualsevol símptoma inusual o canvi en la teva salut quan els nivells de contaminació de l'aire són alts. Als Estats Units, podeu utilitzar llocs com Purple Air per controlar la qualitat de l'aire al vostre barri per veure si els moments de mala qualitat de l'aire s'alineen amb els vostres símptomes, com ara:


  • mals de cap
  • tossir
  • sibilàncies
  • falta d'alè
  • Opressió al pit
  • mareig
  • fatiga


Mantenir un diari de símptomes que anoti la qualitat de l'aire és una bona manera de veure si pot ser la causa dels vostres mals de cap. Un cop tingueu un registre de com us afecta la qualitat de l'aire, el vostre metge pot recomanar un pla de tractament.


Els purificadors d'aire ajuden amb els mals de cap?

Els purificadors d'aire poden ajudar a reduir els mals de cap millorant la qualitat de l'aire interior i eliminant partícules, al·lèrgens i contaminants en l'aire.


Tanmateix, la seva eficàcia pot variar en funció de la sensibilitat individual i la qualitat general de l'aire. Per obtenir els millors resultats, és important utilitzar un purificador d'aire amb un filtre HEPA i mantenir-lo correctament.


Com desfer-se dels mals de cap de la mala qualitat de l'aire

Aquests són alguns consells per gestionar els mals de cap a causa de la mala qualitat de l'aire:


  • Identifiqueu i reduïu l'exposició: identifiqueu fonts de mala qualitat de l'aire, com ara contaminació, al·lèrgens o irritants, i intenteu reduir la vostra exposició. Utilitzeu aplicacions o llocs web, com ara AirNow, que proporcionen actualitzacions de la qualitat de l'aire en temps real. Eviteu les activitats a l'aire lliure durant els dies d'alta contaminació i manteniu les finestres tancades durant les hores punta de contaminació.
  • Analgèsics de venda lliure (OTC): considereu prendre analgèsics de venda lliure com l'ibuprofè o l'acetaminofè per ajudar a alleujar el dolor de mal de cap.
  • Purificador d'aire: cerqueu purificadors d'aire que estiguin certificats per organitzacions com l'Associació de fabricants d'electrodomèstics (AHAM) o que tinguin un filtre d'aire de partícules d'alta eficiència (HEPA), ja que solen ser efectius contra una àmplia gamma de contaminants. Netegeu i manteniu regularment el purificador segons les instruccions del fabricant per garantir un rendiment òptim.
  • Mantenir-se hidratat: la deshidratació pot empitjorar els mals de cap, així que beu molta aigua durant tot el dia per mantenir-te hidratat.
  • Compresa freda: apliqueu una compressa freda o una compressa de gel al front o a la part posterior del coll per ajudar a alleujar el mal de cap.
  • Olis essencials: algunes persones troben alleujament dels mals de cap utilitzant olis essencials com la menta o l'espígol. Pots inhalar l'olor o aplicar oli diluït a les teves temples.
  • Busqueu ajuda professional: si els vostres mals de cap persisteixen, consulteu un professional sanitari. Poden ajudar a determinar si hi ha problemes subjacents que contribueixen als vostres mals de cap i recomanar tractaments adequats.


Tracteu la causa, no només els símptomes

Participar en els esforços locals per millorar la qualitat de l'aire pot marcar una diferència real en la salut i el benestar de la vostra comunitat. Podeu començar per defensar regulacions de qualitat de l'aire més estrictes i donar suport a polítiques que promoguin l'energia neta i el transport.


Als Estats Units, podeu informar de qualsevol contaminació industrial o altres problemes de qualitat de l'aire posant-vos en contacte amb l'EPA.


A més, podeu fer la vostra part reduint la vostra petjada de carboni personal utilitzant el transport públic, la bicicleta o caminant en comptes de conduir sol. Unir-se als esforços de neteja de la comunitat és una altra gran manera de marcar la diferència.


Emportar

Els mals de cap per la contaminació de l'aire poden ser debilitants, però hi ha maneres de gestionar-los. L'ús de purificadors d'aire, mantenir-se hidratat i reduir l'exposició als contaminants pot ajudar a alleujar els símptomes.


És important estar informat sobre els nivells de qualitat de l'aire a la vostra zona i prendre precaucions quan els nivells de contaminació són alts. Si els vostres mals de cap persisteixen, considereu la possibilitat de buscar ajuda professional per obtenir un diagnòstic i tractament adequats.

Post a Comment

0 Comments