En què es diferencien el Parkinson i l'ELA?

En què es diferencien el Parkinson i l'ELA?


El Parkinson i l'ELA són dues condicions neurològiques progressives. Tot i que tots dos afecten el moviment, ho fan per diferents mecanismes. També tenen diferències clau en els símptomes, el tractament i les perspectives.


En què es diferencien el Parkinson i l'ELA?



Les malalties neurològiques afecten el sistema nerviós. La malaltia de Parkinson i l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) són dos tipus de malaltia neurològica progressiva. "Progressiu" significa que els símptomes empitjoren amb el temps.

Tant la malaltia de Parkinson com l'ELA poden afectar el moviment. No obstant això, aquestes condicions difereixen considerablement en els seus símptomes, diagnòstic, tractament i perspectives.

Sabem quines cèl·lules nervioses específiques afecten el Parkinson i l'ELA, i la investigació vincula determinats factors de risc a cada malaltia. Però encara no sabem què desencadena cap malaltia ni per què algunes persones amb factors de risc desenvolupen ELA o Parkinson.

Què és la malaltia de Parkinson?

La malaltia de Parkinson és un trastorn neurològic que afecta principalment el moviment. També pot causar altres problemes de salut, afectant el son, la salut mental i la capacitat de pensament.

En el Parkinson, les cèl·lules nervioses dels ganglis basals del cervell es fan malbé i comencen a morir. Aquestes cèl·lules nervioses produeixen dopamina, un missatger químic implicat en el moviment. A mesura que moren les cèl·lules nervioses, fa menys dopamina, afectant el vostre moviment.

Al voltant d'1 milió de persones als Estats Units viuen amb Parkinson, amb 90.000 diagnòstics nous cada any, informa la Fundació Parkinson.

Segons un document de 2018 Font de confiança, la prevalença del Parkinson a tot el món s'ha duplicat durant els últims 25 anys, convertint-la en la malaltia neurològica de més ràpid creixement.

Què és l'ELA?

L'ELA (també conegut com la malaltia de Lou Gehrig) és un trastorn neurològic que afecta les neurones motores, que controlen els moviments musculars i la respiració. Mentre que el Parkinson afecta principalment les neurones dels ganglis basals, l'ELA afecta les neurones motores de la medul·la espinal.

En l'ELA, les motoneurones deixen de funcionar i comencen a morir. Com que les motoneurones controlen el moviment muscular, això condueix al debilitament muscular i, finalment, a la paràlisi.

Els experts estimen que fins a 31.843 persones als Estats Units vivien amb ELA l'any 2017. La majoria dels casos d'ELA es produeixen de manera aleatòria, tot i que de vegades pot presentar-se en famílies.

Com es diferencien els símptomes del Parkinson i l'ELA?

Hi ha diverses diferències en els símptomes del Parkinson i l'ELA. Explorem aquests ara.

malaltia de Parkinson

Els principals símptomes del Parkinson estan relacionats amb el moviment i inclouen:

  • tremolors
  • bradicinèsia (moviments lents)
  • músculs rígids
  • problemes amb la coordinació i l'equilibri
Altres signes i símptomes del Parkinson inclouen:

  • fatiga
  • calambres musculars
  • dolor
  • hipotensió ortostàtica
  • problemes per dormir
  • depressió o altres canvis d'humor
  • pèrdua del sentit de l'olfacte
  • problemes amb la funció urinaria o intestinal
  • disfunció sexual
  • canvis en la parla
  • dificultat per mastegar o empassar
  • demència

ALS

El símptoma principal de l'ELA és la debilitat muscular que empitjora amb el pas del temps i acaba provocant paràlisi.

Altres signes i símptomes de l'ELA inclouen:

  • atròfia muscular
  • contracció muscular
  • músculs rígids
  • calambres musculars
  • canvis en la parla
  • dificultat per mastegar o empassar
  • desnutrició
  • dificultats respiratòries
A més, al voltant del 15% de les persones amb ELA també desenvolupen demència frontotemporal. Aquest tipus de demència afecta els lòbuls frontals i temporals del cervell, provocant canvis en el comportament, la personalitat i la comunicació.

Es poden diagnosticar erròniament el Parkinson i l'ELA?

Tot i que el Parkinson i l'ELA afecten el moviment, els metges no solen diagnosticar-los malament. El Parkinson causa rigidesa i tremolors de les extremitats, però no debilitat. L'ELA causa debilitat i petites contraccions, però no tremolors.

Actualment no existeix cap prova específica per diagnosticar el Parkinson o l'ELA. El procés diagnòstic comença amb una història clínica completa, així com un examen físic i neurològic.

Un metge també demanarà proves de laboratori, com les de sang, orina o mostres de líquid cefaloraquidi (LCR), per ajudar a descartar altres afeccions com a causa dels seus símptomes.

També poden demanar imatges, com una ressonància magnètica.

Per al Parkinson, a més del vostre historial mèdic i un examen neurològic, un metge sovint pot fer un diagnòstic basat en si els vostres símptomes milloren quan comenceu a prendre medicaments per a Parkinson.

Per a l'ELA, les proves addicionals poden ajudar a descartar altres condicions. Aquests inclouen l'electromiografia, que mira com de bé funcionen els nervis i els músculs, o l'anàlisi d'una biòpsia muscular.

Condicions que imiten el Parkinson i l'ELA

Diverses altres condicions poden imitar el Parkinson o l'ELA. De vegades, això pot provocar un diagnòstic errònia.

Les condicions que imiten el Parkinson inclouen:

  • tremolor essencial
  • atròfia de múltiples sistemes
  • Demència de cossos de Lewy
  • paràlisi supranuclear progressiva
  • síndrome corticobasal
  • hidrocefàlia a pressió normal
Alguns exemples de les condicions que poden imitar l'ELA són:

  • altres malalties de les neurones motores
  • compressió de la medul·la espinal o arrels nervioses espinals
  • miastènia gravis
  • esclerosi múltiple
  • síndrome post-polio
  • hipertiroïdisme

En què es diferencien les opcions de tractament per al Parkinson i l'ELA?

No hi ha cura per al Parkinson o l'ELA. En canvi, el tractament d'aquestes dues condicions se centra a controlar els símptomes, alentir la progressió de la malaltia i augmentar la qualitat de vida.

Tractament de la malaltia de Parkinson

Els medicaments poden ajudar a controlar els símptomes del moviment. La font més utilitzada és la levodopa/carbidopa (Sinemet, Rytary), que augmenta els nivells de dopamina al cervell.

Els metges poden prescriure medicaments addicionals per ajudar a controlar els símptomes no motors del Parkinson, com ara el restrenyiment, la depressió i la disfunció sexual.

Altres tractaments o teràpies per al Parkinson inclouen:

teràpia física
teràpia Ocupacional
teràpia de la parla
psicoteràpia
estimulació cerebral profunda
teràpies complementàries, com ara ioga, tai-txi o massatge
Tractament de l'ELA
Els metges poden prescriure diversos medicaments per retardar la progressió de la malaltia en persones amb ELA. Alguns exemples inclouen:

riluzol (Rilutek)
edaravona (Radicava)
Els medicaments addicionals poden ajudar a controlar els símptomes de l'ELA com ara calambres musculars o dolor.

Altres tractaments i teràpies de l'ELA poden incloure:

teràpia física
teràpia Ocupacional
teràpia de la parla, que pot incloure l'ús de dispositius de comunicació
psicoteràpia
suport respiratori amb ventilació no invasiva o mecànica
suport dietètic d'un nutricionista o dietista per prevenir la desnutrició
una sonda d'alimentació per reduir el risc d'asfixia quan els músculs de la deglució es debiliten
En què difereixen les perspectives de les persones amb Parkinson respecte a l'ELA?
Tant el Parkinson com l'ELA són progressius. Això vol dir que empitjoren a mesura que passa el temps. Però l'experiència de cada persona és diferent, de manera que pot ser difícil predir com avançarà la malaltia.

L'esperança de vida d'una persona amb Parkinson és similar a la d'algú que no té Parkinson. Tanmateix, els efectes del Parkinson poden provocar complicacions com caigudes i ofegaments. La majoria de les persones amb Parkinson tenen algun nivell de discapacitat en 10 anys Font de confiança.

La majoria de les persones amb ELA sobreviuen entre 3 i 5 anys després que comencen els símptomes. Tanmateix, al voltant del 10% de la font de confiança de les persones sobreviu 10 anys o més. La majoria de les persones amb ELA moren per insuficiència respiratòria quan els músculs respiratoris es tornen massa febles per funcionar.

Emportar
Tant el Parkinson com l'ELA afecten el moviment. El Parkinson ho fa provocant el dany i la mort de les cèl·lules nervioses a la zona del cervell important per al moviment. L'ELA afecta les neurones motores que controlen el moviment muscular i la respiració.

Els principals símptomes del Parkinson inclouen tremolor, moviment lent, músculs rígids i problemes de coordinació i equilibri. Els principals símptomes de l'ELA són el debilitament muscular progressiu i la paràlisi eventual.

No hi ha cura per al Parkinson o l'ELA, i els símptomes empitjoren gradualment amb el temps. Els tractaments per a aquestes condicions tenen com a objectiu frenar la progressió, controlar els símptomes i millorar la qualitat de vida.

Post a Comment

0 Comments