12 Avantatges per a la salut i aplicacions de Sage

12 Avantatges per a la salut i aplicacions de Sage

La sàlvia és una herba bàsica en diverses cuines d'arreu del món. Conté antioxidants, que poden ajudar a promoure la salut bucal i la funció cerebral. També pot ajudar a reduir el colesterol i el sucre en sang.


12 Avantatges per a la salut i aplicacions de Sage


La sàlvia també s'anomena sàlvia comuna, sàlvia de jardí i Salvia officinalis. Pertany a la família de la menta, juntament amb altres herbes com l'orenga, el romaní, l'alfàbrega i la farigola (1 Font de confiança).


La sàlvia té un aroma fort i un sabor terrós, per això s'utilitza normalment en petites quantitats. Tot i així, està ple de diversos nutrients i compostos importants


La sàlvia és un agent de neteja natural, un pesticida i un objecte ritual en la crema o tacat de la sàlvia espiritual.


Aquesta herba verda està disponible fresca, seca o en forma d'oli, i té nombrosos beneficis per a la salut.


Aquí teniu 12 beneficis per a la salut sorprenents de la sàlvia.


1. Alt en diversos nutrients

Sage inclou una dosi saludable de vitamines i minerals.


Una culleradeta (0,7 grams) de sàlvia mòlta conté (2 Font de confiança):


  • Calories: 2
  • Proteïnes: 0,1 grams
  • Glucides: 0,4 grams
  • Greix: 0,3 grams
  • Fibra: 0,3 grams
  • Vitamina K: 12 mcg (10% DV)
  • Ferro: 0,2 mg (1,1% DV)
  • Vitamina B6: 0,02 mg (1,2% DV)
  • Calci: 12 mg (<1% DV)
  • Manganès: 0,02 mg (<1% DV)

Com podeu veure, una petita quantitat de sàlvia envasa el 10% de les vostres necessitats diàries de vitamina K (2 Font de confiança).


La sàlvia també conté petites quantitats (<1% DV) de magnesi, zinc, coure i vitamines A, C i E.


A més, aquesta espècia aromàtica conté àcid cafeic, àcid clorogènic, àcid rosmarínic, àcid elàgic i rutina, tots els quals contribueixen a les seves avantatjoses propietats per a la salut.


Com que es consumeix en petites quantitats, la sàlvia proporciona només quantitats minúscules de carbohidrats, calories, proteïnes i fibra.


2. Carregat d'antioxidants

Els antioxidants són molècules que ajuden a enfortir les defenses del vostre cos, neutralitzant els radicals lliures potencialment nocius que estan relacionats amb malalties cròniques (4 Font de confiança).


Sage conté més de 160 polifenols diferents, que són compostos químics d'origen vegetal que actuen com a antioxidants al cos (5 Font de confiança).


L'evidència d'estudis amb proves i animals suggereix que els compostos que es troben a la sàlvia poden tenir efectes antiinflamatoris, anticancerígens i neuroprotectors (1 Font de confiança, 3 Font de confiança).


Un petit estudi més antic va trobar que beure una mica més d'1 tassa (300 ml) de te de sàlvia dues vegades al dia augmentava significativament els nivells sanguinis d'enzims antioxidants. També va reduir tant el colesterol total com el colesterol LDL "dolent", així com va augmentar el colesterol HDL "bo" (6 Font de confiança).


3. Pot donar suport a la salut bucodental

La sàlvia té efectes antimicrobians, que poden protegir contra els microbis que promouen la placa dental.


En un estudi del 2015, es va demostrar que un esbandida bucal a base de sàlvia mata de manera efectiva el bacteri Streptococcus mutans, conegut per causar càries dentals (7 Font de confiança, 8 Font de confiança).


Un altre estudi del 2021 va utilitzar col·lutoris a base de sàlvia en pacients amb càncer en fase avançada. La placa dental es va reduir significativament al grup de sàlvia, però la placa també es va reduir al grup de col·lutori bucal salí normal (9 Font de confiança).


En un estudi de proveta, es va trobar que l'extracte de sàlvia mata i atura la propagació tant de bacteris orals com de Candida albicans, un fong que també pot causar càries (10 Font de confiança, 11 Font de confiança).


4. Pot alleujar els símptomes de la menopausa

A la menopausa, el cos experimenta una reducció natural dels nivells d'hormones estrògens. Això pot provocar una àmplia gamma de símptomes desagradables.


Les indicacions inclouen sufocacions, sudoració profusa, sequedat vaginal i irritabilitat.


La sàlvia comuna s'utilitzava tradicionalment per reduir els símptomes de la menopausa (12 Font de confiança).


Es creu que els compostos de la sàlvia tenen propietats semblants als estrògens, cosa que els permet unir-se a certs receptors del cervell per ajudar a millorar la memòria i tractar els sofocos i la sudoració excessiva (12 Font de confiança).


Una metaanàlisi del 2023 de 4 estudis que utilitzaven dosis que van des de 100 mg a 280 mg per dia va trobar que els suplements de sàlvia van reduir significativament la freqüència, encara que no la gravetat, dels sofocos durant 4-12 setmanes, en comparació amb un placebo (13).


5. Pot reduir els nivells de sucre en sang

Les fulles de sàlvia s'han utilitzat tradicionalment com a remei contra la diabetis.


Les investigacions humanes i animals indiquen que pot ajudar a reduir els nivells de sucre en sang.


En un estudi, l'extracte de sàlvia va reduir els nivells de glucosa en sang en rates amb diabetis tipus 1 activant un receptor específic. Quan s'activa aquest receptor, pot ajudar a eliminar l'excés d'àcids grassos lliures a la sang, que al seu torn millora la sensibilitat a la insulina (14 Font de confiança, 15 Font de confiança).


Un altre estudi en ratolins amb diabetis tipus 2 va trobar que el te de sàlvia actua com la metformina, un fàrmac prescrit per controlar el sucre en la sang en persones amb la mateixa malaltia (16 Font de confiança).


En un altre estudi en animals, s'ha demostrat que l'extracte de fulla de sàlvia redueix el sucre en sang i millora la sensibilitat a la insulina en ratolins amb un efecte similar al de la rosiglitazona, un altre fàrmac contra la diabetis (17 Font de confiança).


La investigació humana és limitada, però una metaanàlisi de tres assaigs va trobar que la sàlvia va reduir significativament el sucre en sang en dejuni i la HbA1c (18 Font de confiança).


Tanmateix, encara no hi ha prou evidència per recomanar la sàlvia com a tractament de la diabetis. Es necessita més investigació humana.


6. Pot ajudar en la memòria i la funció cognitiva

Sage pot ajudar a mantenir el cervell i la memòria de diverses maneres.


D'una banda, està carregat de compostos que poden actuar com a antioxidants, que s'ha demostrat que amortitzen el sistema de defensa del cervell (19 Font de confiança, 20 Font de confiança).


També sembla aturar la descomposició de l'acetilcolina missatger químic (ACH), que té un paper en la memòria. Sembla que els nivells d'ACH disminueixen en la malaltia d'Alzheimer (21 Font de confiança, 22 Font de confiança).


En una investigació particular, 39 persones amb malaltia d'Alzheimer lleu a moderada van rebre 60 gotes (2 ml) d'un suplement d'extracte de sàlvia o un placebo cada dia durant un període de quatre mesos.


Els que van prendre l'extracte de sàlvia van tenir un millor rendiment en les proves que mesuraven la memòria, la resolució de problemes, el raonament i altres habilitats cognitives (21 Font de confiança).


En adults sans, es va demostrar que la sàlvia millora la memòria en dosis baixes. Les dosis més altes també van augmentar l'estat d'ànim i van augmentar l'alerta, la calma i la satisfacció (23 Font de confiança).


Un assaig clínic controlat aleatoritzat del 2021 va trobar que les persones sanes que prenien 600 mg d'un extracte de sàlvia patentat diaris durant 2 setmanes van mostrar millores significatives en la memòria de treball, en comparació amb un placebo (24 Font de confiança).


7. Pot baixar el colesterol LDL ‘dolent’

Cada 33 segons, una persona als EUA mor per malalties del cor (25 Font de confiança).


El colesterol LDL "dolent" alt és un factor de risc clau de malalties del cor, que afecta més del 50% dels adults nord-americans (26 Font de confiança).


A més, el CDC calcula que 86 milions d'adults majors de 20 anys als EUA tenen nivells totals de colesterol superiors a 200 mg/dL (27 Font de confiança).


La sàlvia pot ajudar a reduir el colesterol LDL "dolent", que pot acumular-se a les artèries i causar danys.


En un estudi, consumir te de sàlvia dues vegades al dia va reduir el colesterol LDL "dolent" i el colesterol total en sang mentre augmentava el colesterol HDL "bo" després de només dues setmanes (6 Font de confiança).


Diversos altres estudis humans il·lustren un efecte similar amb l'extracte de sàlvia (28 Font de confiança, 29 Font de confiança, 30 Font de confiança, 31 Font de confiança).


8. Pot protegir contra certs càncers

El càncer és una de les principals causes de mort en què les cèl·lules creixen de manera anormal (32 Font de confiança).


Curiosament, els estudis en animals i proves demostren que la sàlvia pot combatre certs tipus de càncer (33 Font de confiança).


En aquests estudis, els extractes de sàlvia no només suprimeixen el creixement de cèl·lules canceroses, sinó que també estimulen la mort cel·lular.


Tot i que aquesta investigació és encoratjadora, es necessiten estudis humans per determinar si la sàlvia és eficaç per combatre el càncer en humans.


9–11. Avantatges potencials addicionals per a la salut

La sàlvia i els seus compostos estan relacionats amb altres beneficis per a la salut.


No obstant això, aquests beneficis no s'han investigat àmpliament.


Pot alleujar la diarrea: la sàlvia fresca és un remei tradicional per a la diarrea. Estudis en proveta i animals van trobar que conté compostos que poden alleujar la diarrea relaxant l'intestí (34, 35).

Pot combatre l'envelliment de la pell: diversos estudis en proveta suggereixen que els compostos de sàlvia poden ajudar a combatre els signes de l'envelliment, com ara les arrugues (36 Font de confiança, 37 Font de confiança).


12. Fàcil d'afegir a la teva dieta

Sage es presenta en diverses formes i es pot utilitzar de diverses maneres.


Les fulles de sàlvia fresques tenen un fort sabor aromàtic i s'utilitzen millor amb moderació als plats.


A continuació es mostren alguns mètodes que podeu incorporar sàlvia fresca als vostres àpats:


  • Espolvorear com a guarnició a les sopes.
  • Barrejar en un farcit en plats rostits.
  • Barregeu les fulles de sàlvia picades amb mantega per crear mantega amb infusió de sàlvia.
  • Afegiu les fulles picades a la salsa de tomàquet.
  • Serviu-ho amb ous en una truita.

La sàlvia seca és sovint preferida pels cuiners i ve mòlta, fregada o en fulles senceres.


Aquí teniu algunes maneres d'utilitzar sàlvia seca:


  • Com a fregament per a les carns.
  • Com a condiment per a verdures rostides.
  • Combinat amb puré de patates o carbassa per obtenir un sabor més terrós.


Té efectes secundaris?

La sàlvia es considera generalment segura, però l'oli de sàlvia concentrat o altres suplements de sàlvia poden tenir efectes secundaris i no s'han d'utilitzar durant l'embaràs o la lactància, ni els nens (38 Font de confiança, 39 Font de confiança).


El NIH afirma en un informe de 2023 que l'ús prolongat d'oli de sàlvia o tintura d'alcohol sàlvia pot causar efectes adversos greus en alguns, com ara vòmits, nàusees, diarrea, hipertensió, batecs cardíacs elevats o convulsions (40 Font de confiança).


A més d'això, un informe de cas anterior del 2011 va documentar que un nounat i un nen petit van experimentar convulsions després de l'exposició a l'oli de sàlvia (41 Font de confiança).


Algunes persones estan preocupades per la tuyona, un compost que es troba en el sàlvia comú. La investigació en animals ha trobat que altes dosis de tuona poden ser tòxiques per al cervell (42).


Dit això, no està clar quanta tuyona caldria consumir per tenir efectes tòxics en humans (42).


A més, és extremadament difícil ingerir nivells nocius de tuyona a través de fonts dietètiques. No obstant això, beure massa te de sàlvia o ingerir olis essencials de sàlvia —que s'ha d'evitar en tot cas— pot tenir efectes tòxics.


Per estar segur, limiteu el consum de te de sàlvia a 3-6 tasses al dia (43 Font de confiança).


En cas contrari, si us preocupa la tuyona en sàlvia comuna, simplement podeu consumir sàlvia espanyola (Salvia lavandulaefolia), ja que no conté tuyona (44 Font de confiança).


La línia de fons

La sàlvia és una herba amb diversos beneficis per a la salut prometedors.


És alt en antioxidants i pot ajudar a mantenir la salut bucal, ajudar a la funció cerebral i reduir els nivells de sucre i colesterol en sang.


A més, aquesta espècia verda és fàcil d'incorporar a gairebé qualsevol plat salat. Es pot gaudir fresc, sec o com a te.

Post a Comment

0 Comments