Quina relació hi ha entre l'exercici i l'Alzheimer?

Quina relació hi ha entre l'exercici i l'Alzheimer?



La malaltia d'Alzheimer, un trastorn neurològic progressiu, suposa un repte important per a milions de persones a tot el món. Roba als individus els seus records, les seves capacitats cognitives i, en definitiva, la seva independència. Tot i que actualment no hi ha cura per a l'Alzheimer, la investigació suggereix que hi ha esperança en forma d'exercici.




Quina relació hi ha entre l'exercici i l'Alzheimer?




Els estudis han indicat una forta relació entre l'activitat física regular i un risc reduït de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer. Fer exercici no només beneficia el cos; també té efectes profunds en la salut del cervell. L'activitat física s'ha relacionat amb millores en la funció cognitiva, com ara la memòria, l'atenció i les habilitats per resoldre problemes.



Aleshores, com fa l'exercici la seva màgia al cervell? Es tracta de promoure la neuroplasticitat, la capacitat del cervell per formar noves connexions i reorganitzar-se en resposta a l'aprenentatge i l'experiència. Quan fem exercici, el nostre cervell allibera substàncies químiques que donen suport al creixement i desenvolupament de les cèl·lules nervioses, millorant la plasticitat cerebral i la funció cognitiva.



A més, s'ha demostrat que l'exercici redueix l'atròfia cerebral relacionada amb l'edat, preservant el volum i la funció del cervell a mesura que envellim. Això vol dir que mantenir-se físicament actiu no només ajuda a protegir-se de la malaltia d'Alzheimer, sinó que també dóna suport a la salut i la resiliència del cervell en general.



Però quins tipus d'exercici són més beneficiosos per a la salut del cervell? Tot i que qualsevol forma d'activitat física és millor que cap, s'ha demostrat que l'exercici aeròbic, l'entrenament de força i els exercicis de flexibilitat tenen efectes positius en la funció cognitiva.



Incorporar l'exercici a la vida diària no ha de ser descoratjador. Activitats senzilles com caminar, jardinar o, fins i tot, ballar poden proporcionar beneficis cerebrals importants. La clau és trobar activitats que us agradin i que us puguin mantenir a llarg termini.



Per a les persones grans, que poden enfrontar-se a reptes únics quan es tracta de fer exercici, hi ha moltes maneres d'adaptar les activitats a les necessitats i capacitats individuals. Tant si es tracta d'exercicis amb cadira, aeròbic aquàtic o ioga suau, n'hi ha per a tothom.



En conclusió, la relació entre l'exercici i l'Alzheimer és clara: mantenir-se físicament actiu pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar aquesta malaltia devastadora i donar suport a la salut general del cervell. Per tant, posa't les sabatilles esportives, va al gimnàs o passeja pel parc; el teu cervell t'ho agrairà.

Post a Comment

0 Comments