Com navegar pel Ramadà quan tens un trastorn alimentari?

Com navegar pel Ramadà quan tens un trastorn alimentari?


El dejuni associat a l'observació del Ramadà pot comportar reptes únics si teniu un trastorn alimentari. Trobar suport, saltar-se algunes activitats i tenir un pla estructurat pot ajudar.


Com navegar pel Ramadà quan tens un trastorn alimentari


El Ramadà és el novè mes del calendari islàmic i és observat pels musulmans de tot el món. Durant el mes sagrat, els musulmans s'abstenen de menjar i beure des de la sortida del sol fins a la posta del sol. En canvi, se centren en el creixement espiritual, la reflexió, l'adoració i els actes de servei.

Per als musulmans que tenen un trastorn alimentari, el Ramadà pot sentir-se conflictiu i desafiant. El cicle diari de dejuni i menjar pot fer que sentis la necessitat de restringir la ingesta d'aliments, menjar grans quantitats alhora o purgar-te després de menjar.

Tot i que el Ramadà està pensat per ser un repte de moltes maneres, no pretén tenir un impacte negatiu en la vostra salut mental o física.

Si sou un musulmà que viu amb un trastorn alimentari, és important que us tracteu amb compassió durant el mes sagrat i preneu-vos una estona per decidir si el dejuni és l'opció més segura per a vosaltres.


5 consells per al Ramadà quan tens un trastorn alimentari

Superar el Ramadà quan tens un trastorn alimentari pot ser difícil. Però podeu fer moltes coses per facilitar-vos l'observació del mes sagrat. Això pot incloure:


1. Establir límits

Una gran part del Ramadà pot girar al voltant de la idea de festejar amb altres persones, amb diferents cultures musulmanes d'arreu del món fent del sopar (iftar) un esdeveniment social.

Molts musulmans poden organitzar sopars amb els seus éssers estimats o assistir a iftars comunitaris.

Establir límits pot implicar triar no assistir a sopars o excusar-se de les converses sobre festes si aquestes us fan sentir incòmode o ansiós.

Però fer això no vol dir que hagis de perdre't els elements socials del mes sagrat. Penseu en preguntar als éssers estimats si els agradaria trobar-se a la mesquita per a la pregària nocturna (Tarawih) o ser voluntaris per a un esdeveniment benèfic local junts.


2. Fer temps per al suhoor

Durant el Ramadà, els musulmans de tot el món es desperten abans de la sortida del sol per menjar l'àpat del matí, conegut com suhoor, per començar un dia de dejuni.

Si trieu dejunar, és important dedicar temps a menjar suhoor per tal de conservar l'energia durant tot el dia.

Penseu en menjar menjars rics en proteïnes i que continguin greixos saludables i carbohidrats complexos. Aquests aliments poden reduir la probabilitat que us sentiu fatigat o lent durant el dia.

També pot ser útil planificar els àpats amb antelació per reduir les possibilitats de sentir-se aclaparat a l'hora de decidir què menjar cada dia.


3. Mantenir un diari de reflexió del Ramadà

Superar el Ramadà pot requerir molta força i determinació, i això pot ser més intens si teniu un trastorn alimentari.

Fer un diari pot ser una manera fantàstica d'identificar i fer un seguiment de com et sents durant tot el mes.

Les possibles indicacions del diari inclouen:


  • Quines emocions et van sorgir al voltant del menjar avui?
  • Hi va haver alguna situació que va activar pensaments o sentiments d'angoixa?
  • Com vau gestionar aquestes situacions o com les podríeu gestionar la propera vegada?
  • Hi ha hagut moments alegres?
  • Com pot ser millor demà?


4. Veure Salah com una oportunitat per a l'atenció plena

Salah, o salat, és l'oració obligatòria que es fa cinc vegades al dia a l'Islam. Pot proporcionar una gran oportunitat per fer un descans de les vostres tasques diàries i trobar temps per a la consciència.

El temps de Salah podria semblar buscar un lloc tranquil per pregar, prendre el temps per estar en contemplació i centrar-se en els vostres moviments.

Un estudi de 2017, Font de confiança, va trobar que les persones que feien oracions regularment mentre incorporaven mindfulness experimentaven una millor salut mental que aquelles que no incorporaven mindfulness.


5. Tenir preparat un pla de prevenció

Si creieu que el Ramadà pot intensificar els símptomes del vostre trastorn alimentari o portar-vos a experimentar una recurrència de comportaments no desitjats, pot ser beneficiós elaborar un pla de prevenció de recurrències abans que comenci el mes sagrat o en qualsevol moment durant el mes.

El pla pot incloure una llista de:


  • els vostres desencadenants coneguts, perquè pugueu pensar en maneres d'evitar-los
  • estratègies d'afrontament que us han funcionat i que podeu tornar a utilitzar
  • noves eines que podeu implementar per reduir la possibilitat de patir un revés
  • persones en qui pots confiar en situacions difícils, com ara éssers estimats de confiança o un terapeuta


Observant el Ramadà quan no estàs dejunant


Si decidiu no dejunar durant el Ramadà, podeu observar el mes sagrat d'altres maneres.

Centrar-se en els aspectes espirituals del Ramadà, com ara l'oració, la reflexió i la comunitat, pot ajudar a desviar l'atenció del menjar, aconsella Rachel Goldberg, una terapeuta matrimonial i familiar amb llicència de Los Angeles que s'especialitza en trastorns alimentaris i és la fundadora de Rachel. Teràpia Goldberg.


Com navegar pel Ramadà quan tens un trastorn alimentari


És possible que vulgueu observar el Ramadà sense dejunar:


Oferiu el vostre temps voluntari: durant el Ramadà, els musulmans augmenten els seus actes de caritat, també coneguts com a sadaqah. Tot i que normalment inclou donacions econòmiques, també pot implicar oferir el vostre temps voluntari a una causa que doneu suport, com ara un projecte comunitari.

Augmentar els teus actes de culte: dedicar més temps a l'oració pot ser una bona manera de sentir-te més part del Ramadà. Si us trobeu còmode fent-ho, penseu a visitar la vostra mesquita local després de l'iftar, ja que la majoria dels musulmans s'hi reuniran per adorar junts fins a altes hores, creant un entorn animat i alegre.

Aprendre més sobre l'Islam: el Ramadà pot ser un bon moment per aprendre més sobre els vostres interessos islàmics llegint literatura islàmica i assistint a conferències religioses.


Trobar una atenció culturalment competent

L'atenció culturalment competent és l'assistència sanitària que té en compte les necessitats culturals específiques d'una persona per garantir que pugui rebre la millor qualitat d'atenció.

Si teniu un trastorn alimentari, una atenció culturalment competent us pot ajudar a aconseguir i mantenir la recuperació. El més important és que pot permetre un pla de suport que tingui en compte les vostres creences culturals i religioses, així com els vostres valors al voltant del menjar.

Una revisió de la investigació del 2020, Font de confiança, va trobar que és important que els professionals de la salut, inclosos els dietistes, entenguin les creences culturals per ajudar a educar els altres.

Alguns exemples de recursos d'atenció culturalment competents que poden donar suport als musulmans inclouen:


  • Ruh Care, on podeu trobar un terapeuta musulmà que entengui les vostres necessitats individuals
  • Clínics de Color per trobar un terapeuta que es relacioni amb la vostra cultura
  • Línia d'ajuda per a joves musulmans per accedir a un suport sensible a la vostra fe i cultura per telèfon, xat en directe, missatges de text o correu electrònic


Tornant al camí després del Ramadà

El final del Ramadà està marcat per l'arribada de la lluna nova i la celebració de l'Eid al-Fitr. Pot ser una gran oportunitat per reflexionar sobre el mes que ha passat, els reptes que heu superat i les maneres en què us heu pogut acostar a la vostra fe.

Si heu experimentat dificultats relacionades amb un trastorn alimentari, considereu posar-vos en contacte amb un professional de la salut mental o amb els vostres éssers estimats per obtenir suport.

És important practicar l'autocompassió, reconeixent la dificultat de la situació i tractant-se amb amabilitat i comprensió, en lloc d'autocrítica", diu Goldberg.

Reconèixer qualsevol contratemps pot ser el primer pas per processar i superar els vostres reptes. Un terapeuta us pot ajudar a identificar estratègies i eines d'afrontament per donar suport al vostre procés.


La línia de fons

El Ramadà és el mes més important del calendari islàmic i implica el dejuni des de la sortida del sol fins a la posta del sol. Per als musulmans que tenen un trastorn alimentari, el mes sagrat pot ser un repte.

És important tractar-se amb compassió durant aquest temps i fer el possible perquè el mes se senti més fàcil. Establir límits, trobar oportunitats per a la consciència i tenir un pla de prevenció preparat pot ajudar.

El Ramadà no és només dejuni. Pot ser útil pensar quins objectius espirituals us agradaria assolir durant el mes d'una manera que us sentiu accessible i compassiu amb les vostres necessitats individuals.

Post a Comment

0 Comments