TOT EL QUE NECESITAS SABER SOBRE EL TRASTORN PER ÚS DE SUBSTÀNCIES (SUD)

TOT EL QUE NECESITAS SABER SOBRE EL TRASTORN PER ÚS DE SUBSTÀNCIES (SUD)


Trastorn per consum de substàncies (SUD)

El trastorn per consum de substàncies (TSU) és una malaltia complexa caracteritzada per l'ús compulsiu de substàncies malgrat les conseqüències perjudicials. Engloba una sèrie de comportaments problemàtics relacionats amb l'ús indegut de substàncies com l'alcohol, el tabac, els opioides, els estimulants i altres. El SUD afecta significativament la salut física, el benestar mental, les relacions i la qualitat de vida general d'un individu.


TOT EL QUE NECESITAS SABER SOBRE EL TRASTORN PER ÚS DE SUBSTÀNCIES (SUD)


Causes del trastorn per consum de substàncies

Factors genètics

Les predisposicions genètiques tenen un paper important en el desenvolupament del SUD. Les persones amb antecedents familiars de trastorns per abús de substàncies tenen un risc més elevat de desenvolupar problemes similars.


Influències ambientals

Els factors ambientals com l'exposició a l'abús de substàncies dins de la família, la pressió dels companys, l'estatus socioeconòmic i l'accés a substàncies poden contribuir a l'aparició de SUD.


Factors psicològics

Les condicions de salut mental subjacents com la depressió, l'ansietat, el trauma o l'estrès sovint coexisteixen amb els trastorns per consum de substàncies, contribuint al seu desenvolupament o exacerbació.


Substàncies d'ús comú

Alcohol

L'alcohol és una de les substàncies que s'abusen més àmpliament a nivell mundial, provocant una sèrie de problemes de salut, com ara malalties hepàtiques, problemes cardiovasculars i addicció.


Tabac

El consum de tabac, especialment en forma de tabaquisme, és una de les principals causes de mort evitable a tot el món, contribuint a nombroses condicions de salut com el càncer, les malalties respiratòries i els trastorns cardiovasculars.


Opioides

Els opioides, inclosos els analgèsics amb recepta i l'heroïna, són substàncies altament addictives que poden provocar dependència, sobredosi i mort si s'utilitzen malament.


Estimulants

Els estimulants com la cocaïna i la metamfetamina poden causar una dependència física i psicològica severa, donant lloc a un cicle d'addicció i abstinència.


Sedants

Els sedants amb recepta, com ara les benzodiazepines i els barbitúrics, sovint s'utilitzen malament pels seus efectes calmants, que comporten riscos de sobredosi i addicció.


Al·lucinògens

Tot i que són menys freqüents que altres substàncies, els al·lucinògens com l'LSD i la MDMA encara poden provocar un ús problemàtic i efectes psicològics a llarg termini.


Signes i símptomes del trastorn per consum de substàncies

Canvis de conducta

Les persones amb SUD poden presentar canvis en el comportament, com ara secretisme, retracció social, canvis d'humor i negligència de les responsabilitats.


Símptomes físics

Els signes físics de SUD poden incloure canvis en la gana, pèrdua o augment de pes, pupil·les dilatades o contraïdes, tremolors i mala coordinació.


Efectes socials i interpersonals

SUD pot tensar les relacions, provocar dificultats financeres, problemes legals i un deteriorament general del funcionament a la feina, a l'escola o a casa.


Diagnòstic i avaluació

Eines de cribratge

Els professionals sanitaris utilitzen diverses eines de cribratge, com ara qüestionaris i entrevistes, per avaluar la gravetat del consum de substàncies i determinar el curs adequat de tractament.


Criteris de diagnòstic

El Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM-5) estableix criteris específics per diagnosticar els trastorns per consum de substàncies basats en la presència de determinats comportaments i símptomes.


Opcions de tractament

Desintoxicació

La desintoxicació, o desintoxicació, implica el procés d'eliminar el cos de substàncies i gestionar els símptomes d'abstinència sota supervisió mèdica.


Teràpies conductuals

Les teràpies conductuals com la teràpia cognitivo-conductual (TCC), les entrevistes motivacionals i la gestió de contingències ajuden les persones a abordar els problemes subjacents i a desenvolupar estratègies d'afrontament per prevenir la recaiguda.


Medicaments

Es poden prescriure medicaments com la metadona, la buprenorfina, la naltrexona i l'acamprosat per reduir els desitjos, alleujar els símptomes d'abstinència i donar suport a la recuperació a llarg termini.


Grups de suport

Grups de suport com Alcohòlics Anònims (AA) i Narcòtics Anònims (NA) ofereixen suport entre iguals, responsabilitat i un sentit de comunitat per a les persones en recuperació.


Recuperació i prevenció de recaigudes

Importància de la cura posterior

Els programes d'atenció posterior, com ara la teràpia ambulatòria, les llars sòbries i els grups de suport permanents, tenen un paper crucial per mantenir la sobrietat i prevenir la recaiguda.


Estratègies per a la prevenció de recaigudes

Identificar els desencadenants, desenvolupar mecanismes d'afrontament saludables, construir una xarxa de suport sòlida i practicar l'autocura són estratègies essencials per prevenir la recaiguda i mantenir la recuperació a llarg termini.


Impacte en la salut mental

Trastorns concomitants

Moltes persones amb SUD també experimenten trastorns de salut mental concomitants com la depressió, l'ansietat, el trastorn bipolar o el trastorn per estrès postraumàtic (TEPT), que requereixen enfocaments de tractament integrats.


Tractament de diagnòstic dual

El tractament de diagnòstic dual aborda tant els trastorns de l'ús de substàncies com les condicions de salut mental concomitants simultàniament, millorant els resultats i reduint el risc de recaiguda.


Efectes sobre la família i les relacions

Dinàmica familiar

SUD pot tensar les relacions familiars, donant lloc a conflictes, ruptures en la comunicació i sentiments de ressentiment, culpa o vergonya entre els membres de la família.


Suport als éssers estimats

La teràpia familiar, els programes educatius i els grups de suport com Al-Anon i Nar-Anon ofereixen recursos i orientació per als éssers estimats que s'enfronten als efectes del trastorn per consum de substàncies d'un membre de la família.


Estigma que envolta SUD

Concepcions errònies

L'estigma i les idees errònies al voltant dels trastorns per consum de substàncies sovint impedeixen que les persones cerquin ajuda, perpetuant sentiments de vergonya, aïllament i discriminació.


Importància de la destigmatització

Sensibilitzar, promoure l'empatia i desafiar els estereotips són passos crucials per reduir l'estigma i crear un entorn de suport per a les persones que busquen la recuperació.


Enfocaments de salut pública

Estratègies de prevenció

Les iniciatives de salut pública centrades en la prevenció, l'educació, la intervenció primerenca i la reducció de danys tenen com a objectiu reduir

Post a Comment

0 Comments