Comprendre la diabetis tipus 2

Comprendre la diabetis tipus 2

La diabetis tipus 2 és una malaltia crònica en la qual els nivells de sucre o glucosa s'acumulen al torrent sanguini. Això passa perquè el cos no pot reaccionar a la insulina de manera eficaç o no pot produir-ne prou.

Comprendre la diabetis tipus 2


Normalment, l'hormona insulina ajuda a traslladar la glucosa de la sang a les cèl·lules, on s'utilitza per obtenir energia. Però amb la diabetis tipus 2, les cèl·lules del vostre cos no són capaços de respondre a la insulina tan bé com haurien de fer. En etapes posteriors de la malaltia, és possible que el vostre cos tampoc no produeixi prou insulina.

La diabetis tipus 2 no controlada pot conduir a nivells crònicament elevats de glucosa en sang, que poden causar diversos símptomes i potencialment provocar complicacions greus.


Símptomes de la diabetis tipus 2

En la diabetis tipus 2, el cos no és capaç d'utilitzar eficaçment la insulina per introduir glucosa a les cèl·lules. Això fa que el teu cos depengui de fonts d'energia alternatives als teus teixits, músculs i òrgans. Aquesta és una reacció en cadena que pot causar diversos símptomes.

La diabetis tipus 2 es pot desenvolupar lentament. Els símptomes poden ser lleus i fàcils de descartar al principi. Els primers símptomes poden incloure:

  • fam constant
  • una manca d'energia
  • fatiga
  • set excessiva
  • micció freqüent
  • visió borrosa
  • dolor, formigueig o entumiment a les mans o als peus

A mesura que la malaltia avança, els símptomes es tornen més greus i poden causar algunes complicacions potencialment perilloses.

Si els nivells elevats de glucosa en sang persisteixen durant un període prolongat, poden sorgir complicacions potencials, com ara:

  • problemes oculars (retinopatia diabètica)
  • sensacions d'adormiment a les extremitats o neuropatia
  • malaltia renal (nefropatia)
  • malaltia de les genives
  • atac de cor o ictus


Causes de la diabetis tipus 2

La insulina és una hormona natural. El pàncrees el produeix i l'allibera quan menges. La insulina ajuda a transportar la glucosa del torrent sanguini a les cèl·lules de tot el cos, on s'utilitza per obtenir energia.

En persones amb diabetis tipus 2, el cos desenvolupa una resistència a la insulina, causant ineficiència en la seva utilització. En conseqüència, el pàncrees es veu obligat a produir quantitats més grans d'insulina per compensar aquesta resistència. Amb el temps, això pot danyar les cèl·lules del pàncrees. Finalment, és possible que el vostre pàncrees no pugui produir insulina. Si no produeix prou insulina o si el cos no l'utilitza de manera eficient, la glucosa s'acumula al torrent sanguini. Això deixa les cèl·lules del cos sense energia. Els metges no saben exactament què desencadena aquesta sèrie d'esdeveniments. Pot tenir a veure amb la disfunció cel·lular al pàncrees o amb la senyalització i la regulació cel·lular.

Tot i que les opcions d'estil de vida solen ser les que desencadenen la diabetis tipus 2, és més probable que se us diagnostiqui si:

  • hi ha una predisposició genètica a desenvolupar diabetis tipus 2 a la vostra família
  • hi ha una predisposició genètica a desenvolupar obesitat a la vostra família, que pot augmentar el risc de resistència a la insulina i diabetis.
  • tens almenys 45 anys
  • ets negre, hispà/llatí, nadiu americà o descendència nativa d'Alaska

Tot i que el desencadenant definitiu de la diabetis tipus 2 és la resistència del cos a la insulina, normalment hi ha una combinació de factors que augmenten el risc que es produeixi aquesta resistència.

 

Tractament de la diabetis tipus 2

La diabetis tipus 2 es pot controlar i, en alguns casos, es pot revertir. La majoria dels plans de tractament inclouran la comprovació dels nivells de glucosa a la sang i el vostre metge us dirà amb quina freqüència hauríeu de fer-ho. L'objectiu és mantenir-se dins d'un rang determinat.

Els canvis addicionals d'estil de vida que el vostre metge recomanarà per ajudar a tractar la vostra diabetis tipus 2 inclouen:

  • menjar aliments rics en fibra i hidrats de carboni saludables: menjar fruites, verdures i cereals integrals pot ajudar a mantenir els nivells de glucosa en sang estables
  • menjar a intervals regulars
  • aprendre a escoltar el teu cos i aprendre a deixar de menjar quan estàs ple
  • controleu el vostre pes i mantingueu el cor sa, cosa que normalment significa mantenir al mínim els carbohidrats refinats, els dolços i els greixos animals.
  • Feu aproximadament mitja hora d'activitat física diària per ajudar a mantenir el cor sa; l'exercici també pot ajudar a controlar la glucosa en sang.

El vostre metge us explicarà com reconèixer els primers símptomes del sucre en la sang que és massa alt o massa baix i què fer en cada situació.

A més, treballar amb un dietista us pot ajudar a saber quins aliments us poden ajudar a controlar el sucre en la sang i quins poden provocar que es desequilibri.

 No tothom amb diabetis tipus 2 necessita utilitzar insulina. Si ho feu, és perquè el vostre pàncrees no fa prou insulina per si sol, i és crucial que prengui insulina segons les indicacions. Altres medicaments amb recepta també poden proporcionar ajuda.


Medicaments i dieta per a la diabetis tipus 2: una guia concisa

La diabetis tipus 2 és una malaltia comuna que afecta la manera com el cos processa el sucre en la sang. Gestionar-lo de manera eficaç implica una combinació de medicaments i canvis en la dieta.

Medicament:

Medicaments orals: moltes persones amb diabetis tipus 2 comencen amb medicaments orals. Aquestes píndoles ajuden a reduir els nivells de sucre en sang mitjançant diferents mecanismes, com ara augmentar la sensibilitat a la insulina o reduir la producció de glucosa al fetge.

Medicaments injectables: en alguns casos, poden ser necessaris medicaments injectables com la insulina o els agonistes del receptor GLP-1. Normalment s'utilitzen quan els medicaments orals no són suficients per controlar el sucre en sang.

Medicaments injectables:

Gestió dels hidrats de carboni: presteu atenció a la vostra ingesta d'hidrats de carboni, ja que té l'impacte més important en els nivells de sucre en sang. Trieu hidrats de carboni complexos com els cereals integrals i els llegums sobre els carbohidrats refinats i distribuïu la ingesta d'hidrats de carboni de manera uniforme al llarg del dia.

Trobar l'equilibri adequat:

Treballeu estretament amb el vostre equip sanitari per trobar l'equilibri adequat de medicació i dieta per a vosaltres. Poden ajudar-vos a adaptar un pla que s'adapti al vostre estil de vida i que controli els nivells de sucre en sang.

Canvis d'estil de vida:

Juntament amb la medicació i la dieta, els canvis d'estil de vida com l'exercici regular i la gestió de l'estrès són essencials per controlar la diabetis tipus 2. Intenta fer exercici d'intensitat moderada almenys 30 minuts la majoria dels dies de la setmana i troba maneres saludables d'afrontar l'estrès.

Seguiment:

Vigileu regularment els nivells de sucre en sang tal com us aconsella el vostre metge. Això us ajudarà a fer un seguiment de com funcionen els vostres medicaments i la vostra dieta i fer els ajustos necessaris.


Seguiment:


Rebre un diagnòstic de diabetis tipus 2

Tant si teniu prediabetis com si no, hauríeu de consultar immediatament el vostre metge si creieu que pot estar experimentant símptomes de diabetis. El vostre metge pot obtenir molta informació de l'anàlisi de sang. Les proves de diagnòstic poden incloure el següent:

Prova d'hemoglobina A1C. Aquesta prova mesura els nivells mitjans de glucosa en sang dels 2 o 3 mesos anteriors. No necessiteu dejunar per a aquesta prova i el vostre metge us pot diagnosticar en funció dels resultats. També s'anomena prova d'hemoglobina glicosilada.

Test de glucosa plasmàtica en dejuni. Aquesta prova mesura quanta glucosa hi ha al plasma. És possible que hàgiu de dejunar durant 8 hores abans de prendre-lo.

Test de tolerància oral a la glucosa. Durant aquesta prova, se li treu sang tres vegades: abans, 1 hora després i 2 hores després de beure una dosi de glucosa. Els resultats de les proves mostren com de bé el seu cos tracta la glucosa abans i després de la beguda.

Si teniu diabetis, el vostre metge us proporcionarà informació sobre com gestionar la malaltia, com ara:

  • com controlar els nivells de glucosa en sang pel vostre compte
  • recomanacions dietètiques
  • recomanacions d'activitat física
  • informació sobre qualsevol medicament que necessiteu

 

Consells per prevenir la diabetis tipus 2

Tot i que no sempre es pot prevenir la diabetis tipus 2, hi ha alguns canvis d'estil de vida que poden ajudar a retardar, o fins i tot prevenir, l'aparició. Això és cert fins i tot si teniu factors de risc més elevats com la prediabetis.

Dieta. El millor tipus de dieta per prevenir la diabetis tipus 2 és una dieta rica en fruites, verdures, carbohidrats saludables, greixos saludables i molt poc sucre refinat.

Exercici. Segons les Directrius d'activitat física per a americans de 2018, font de confiança, la quantitat òptima d'exercici a la setmana per als adults és de 150 minuts, que es poden traduir en 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana. Les directrius d'activitat física també recomanen una combinació d'enfortiment muscular i activitat aeròbica.

Gestió del pes. Mantenir un pes moderat és una bona manera d'evitar complicacions cròniques, inclosa la diabetis tipus 2.


Complicacions associades a la diabetis tipus 2

Per a moltes persones, la diabetis tipus 2 es pot controlar de manera eficaç. Si no es gestiona adequadament, pot afectar pràcticament tots els òrgans i provocar complicacions greus, com ara:

  • problemes a la pell, com ara infeccions bacterianes o fúngiques
  • dany als nervis o neuropatia, que pot causar una pèrdua de sensació o entumiment i formigueig a les extremitats, així com problemes digestius, com vòmits, diarrea i restrenyiment.
  • mala circulació als peus, que dificulta la curació dels peus quan tens un tall o una infecció i també pot provocar gangrena i pèrdua del peu o de la cama.
  • discapacitat auditiva
  • dany a la retina, o retinopatia, i dany ocular, que pot causar deteriorament de la visió, glaucoma i cataractes
  • malalties cardiovasculars com la pressió arterial alta, l'estrenyiment de les artèries, l'angina de pit, l'atac cardíac i l'ictus
  • les dones amb diabetis tenen més probabilitats de patir un atac de cor, a una edat més jove, que les dones sense diabetis
  • Els homes amb diabetis tenen 3,5 vegades més probabilitats de desenvolupar disfunció erèctil (DE)

Hipoglucèmia

La hipoglucèmia es pot produir quan el sucre en sang és baix. Els símptomes poden incloure tremolor, marejos i dificultat per parlar. En general, podeu posar-hi remei prenent un aliment o una beguda de "solució ràpida", com ara sucs de fruites, un refresc o dolços durs.

Hiperglucèmia

La hiperglucèmia pot ocórrer quan el sucre en sang és alt. Controlar acuradament la glucosa en sang i mantenir-se actiu pot ajudar a prevenir la hiperglucèmia.

Complicacions durant i després de l'embaràs

Si teniu diabetis mentre esteu embarassada, haureu de controlar acuradament la vostra condició. La diabetis mal controlada pot:

  • complicar l'embaràs, el part i el part
  • danyar els òrgans en desenvolupament del vostre nadó
  • fer que el vostre nadó augmenti de pes
  • També pot augmentar el risc del vostre nadó de desenvolupar diabetis durant la seva vida.

Gestió de la diabetis tipus 2

La gestió de la diabetis tipus 2 requereix treball en equip. Haureu de treballar estretament amb el vostre metge, però molts dels resultats depenen de les vostres eleccions.

És possible que el vostre metge vulgui realitzar anàlisis de sang periòdiques per determinar els vostres nivells de glucosa en sang. Això us ajudarà a determinar com de bé esteu gestionant la condició. Si preneu medicaments, aquestes proves us ajudaran a mesurar el bé que funciona. El vostre metge també pot recomanar un sistema de control a casa per comprovar els vostres propis nivells de glucosa en sang entre visites.

Com que la diabetis pot augmentar el risc de patir malalties cardiovasculars, és possible que el vostre metge vulgui controlar la vostra pressió arterial i els nivells de colesterol en sang. Si teniu símptomes de malaltia cardíaca, és possible que necessiteu proves addicionals.

També pot ser útil posar la vostra família al corrent. Educar-los sobre els signes d'alerta dels nivells de glucosa en sang massa alts o massa baixos els permetrà ajudar en cas d'emergència.

 

Diabetis tipus 2 en nens

La diabetis tipus 2 en nens és un problema creixent. Segons l'Associació Americana de Diabetis (ADA), al voltant de 193.000 nord-americans menors de 20 anys tenen diabetis tipus 1 o tipus 2.

Un estudi del 2016 va trobar que la incidència de diabetis tipus 2 en els joves ha augmentat fins a uns 5.000 casos nous per any. Un altre estudi del 2017 també va mostrar un augment significatiu, especialment en les races minoritàries i els grups ètnics.

Si el vostre fill ha estat diagnosticat amb diabetis, el seu metge haurà de determinar si és del tipus 1 o del tipus 2 abans de suggerir un tractament específic.

De la mateixa manera que les eleccions d'estil de vida poden ajudar els adults a gestionar o fins i tot revertir el seu diagnòstic de diabetis tipus 2, podeu ajudar a reduir el risc del vostre fill animant-los a menjar bé i a ser físicament actiu cada dia.

 

Estadístiques sobre diabetis tipus 2

La font de confiança dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) informen les següents estadístiques sobre diabetis als Estats Units:

  • Més de 30 milions de persones tenen diabetis. Això és al voltant del 10 per cent de la població.
  • 1 de cada 4 persones no té ni idea de tenir diabetis.
  • La prediabetis afecta 84,1 milions d'adults, i el 90 per cent d'ells no ho saben.
  • Els adults negres, hispans i nadius americans no hispans tenen aproximadament el doble de probabilitats de tenir diabetis que els adults blancs no hispans.


L'ADA informa de les següents estadístiques:

  • El 2017, la diabetis va costar als Estats Units 327.000 milions de dòlars en costos mèdics directes i una reducció de la productivitat.
  • Les despeses mèdiques mitjanes de les persones amb diabetis són aproximadament 2,3 vegades més altes que les que serien en absència de diabetis.
  • La diabetis és la setena causa de mort als Estats Units, ja sigui com a causa subjacent de mort o com a causa contributiva de mort.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) Font de confiança informa les estadístiques següents:

  • La prevalença mundial de diabetis el 2014 va ser del 8,5 per cent per als adults.
  • L'any 1980, només el 4,7% dels adults del món tenien diabetis.
  • La diabetis va causar directament al voltant d'1,6 milions de morts a tot el món el 2016.
  • La diabetis augmenta significativament la probabilitat de patir atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars en adults, gairebé triplicant el risc en comparació amb les persones sense aquesta malaltia.
  • La diabetis és un factor destacat que contribueix a la insuficiència renal, la qual cosa la converteix en una de les principals causes d'aquesta malaltia.

 

Emportar

La diabetis tipus 2 és una condició que es crea quan els nivells de glucosa s'acumulen al torrent sanguini. És una condició comuna que sovint es desencadena per determinades opcions de vida. Però la probabilitat d'un diagnòstic també es pot augmentar per la genètica, l'edat i l'herència.

La diabetis tipus 2 es pot controlar, i fins i tot revertir, amb determinats canvis d'estil de vida. Per als casos més greus, hi ha medicació disponible.

Si us han diagnosticat diabetis tipus 2, parleu amb el vostre metge per desenvolupar un pla de tractament que funcioni per al vostre estil de vida. Com que aquesta condició és tan comuna, hi ha una gran quantitat de recursos i comptes en primera persona per ajudar-vos en el vostre viatge cap a la gestió o alliberament de la diabetis tipus 2.

Post a Comment

0 Comments