Què és la salut?

Què és la salut?

El 1948, la Font de confiança de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir la salut amb una frase que les autoritats modernes encara apliquen.

"La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social i no només l'absència de malaltia o dolència".

El 1986, l'OMS va fer més aclariments:

“Un recurs per a la vida quotidiana, no l'objectiu de la vida. La salut és un concepte positiu que posa èmfasi en els recursos socials i personals, així com en les capacitats físiques”.

 

Què és la salut?

Això vol dir que la salut és un recurs per donar suport a la funció d'un individu en una societat més àmplia, més que un fi en si mateix. Un estil de vida saludable proporciona els mitjans per portar una vida plena amb sentit i propòsit.

L'any 2009, els investigadors que van publicar a The LancetTrusted Source van definir la salut com la capacitat d'un cos d'adaptar-se a noves amenaces i malalties.

Basen aquesta definició en la idea que les últimes dècades ha vist que la ciència moderna ha fet avenços significatius en la consciència de les malalties entenent com funcionen, descobrint noves maneres de frenar-les o aturar-les i reconeixent que l'absència de patologia pot no ser possible. .

 

Tipus

La salut mental i física són probablement els dos tipus de salut més discutits.

La salut espiritual, emocional i financera també contribueix a la salut general. Els experts mèdics els han relacionat amb nivells d'estrès més baixos i una millora del benestar mental i físic.

Les persones amb millor salut financera, per exemple, poden preocupar-se menys per les finances i tenir els mitjans per comprar aliments frescos amb més regularitat. Les persones amb bona salut espiritual poden sentir una sensació de calma i un propòsit que alimenta una bona salut mental.

Salut física

Una persona que té una bona salut física és probable que tingui funcions i processos corporals treballant al màxim.

Això no només es deu no només a l'absència de malaltia. L'exercici regular, una alimentació equilibrada i un descans adequat contribueixen a una bona salut. Les persones reben tractament mèdic per mantenir l'equilibri, quan cal.

El benestar físic implica seguir un estil de vida saludable per reduir el risc de patir malalties. Mantenir la forma física, per exemple, pot protegir i desenvolupar la resistència de la respiració i la funció cardíaca d'una persona, la força muscular, la flexibilitat i la composició corporal.

Vetllar per la salut i el benestar físic també implica reduir el risc de patir una lesió o un problema de salut, com ara:

  • ús d'anticoncepcions durant les relacions sexuals
  • practicar una higiene eficaç
  • evitar el consum de tabac, alcohol o drogues il·legals
  • prenent les vacunes recomanades per a una condició o país específics quan viatgeu

Una bona salut física pot treballar conjuntament amb la salut mental per millorar la qualitat de vida general d'una persona.

Per exemple, les malalties mentals, com la depressió, poden augmentar el risc de patir trastorns pel consum de drogues, segons un estudi de 2008. Això pot arribar a afectar negativament la salut física.

Salut mental

Segons el Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units, la salut mental de font de confiança es refereix al benestar emocional, social i psicològic d'una persona. La salut mental és tan important com la salut física com a part d'un estil de vida complet i actiu.

És més difícil definir la salut mental que la salut física perquè molts diagnòstics psicològics depenen de la percepció d'una persona de la seva experiència.

Amb les millores en les proves, però, els metges ara són capaços d'identificar alguns signes físics d'alguns tipus de malaltia mental en exploracions de TC i proves genètiques.

La bona salut mental no només es classifica per l'absència de depressió, ansietat o un altre trastorn. També depèn de la capacitat d'una persona per:

  • gaudeix la vida
  • recuperar-se després d'experiències difícils i adaptar-se a les adversitats
  • equilibrar els diferents elements de la vida, com ara la família i les finances
  • sentir-se segur i segur
  • assolir tot el seu potencial

La salut física i mental tenen fortes connexions. Per exemple, si una malaltia crònica afecta la capacitat d'una persona per completar les seves tasques habituals, pot provocar depressió i estrès. Aquests sentiments poden ser deguts a problemes financers o problemes de mobilitat.

Una malaltia mental, com la depressió o l'anorèxia, pot afectar el pes corporal i la funció general.

És important abordar la "salut" com un tot, més que com una sèrie de factors separats. Tots els tipus de salut estan vinculats, i les persones haurien d'aspirar al benestar general i l'equilibri com a claus per a una bona salut.

Factors per a una bona salut

La bona salut depèn d'una àmplia gamma de factors.

Factors genètics

Una persona neix amb una varietat de gens. En algunes persones, un patró o canvi genètic inusual pot conduir a un nivell de salut menys que òptim. Les persones poden heretar gens dels seus pares que augmenten el seu risc de patir determinades condicions de salut.

Factors ambientals

Els factors ambientals tenen un paper en la salut. De vegades, només el medi ambient és suficient per afectar la salut. Altres vegades, un desencadenant ambiental pot causar malaltia en una persona que té un risc genètic augmentat d'una determinada malaltia.

L'accés a l'assistència sanitària té un paper important, però l'OMS suggereix que els factors següents poden tenir un impacte més significatiu en la salut que aquest:

  • on viu una persona
  • l'estat de l'entorn
  • genètica
  • els seus ingressos
  • el seu nivell d'educació
  • Situació Laboral

És possible classificar-los de la següent manera:

L'entorn social i econòmic: pot incloure la situació financera d'una família o comunitat, així com la cultura social i la qualitat de les relacions.

El medi físic: inclou quins gèrmens hi ha en una zona, així com els nivells de contaminació.

Característiques i comportaments d'una persona: la composició genètica i les opcions d'estil de vida d'una persona poden afectar la seva salut general.

Segons alguns estudis, com més alt sigui l'estatus socioeconòmic (SES), més probable és que gaudeixi d'una bona salut, tingui una bona educació, obtingui una feina ben remunerada i es permeti una bona assistència sanitària en moments de malaltia o lesió.

També sostenen que les persones amb un nivell socioeconòmic baix tenen més probabilitats de patir estrès a causa de la vida diària, com ara dificultats financeres, interrupcions matrimonials i atur.

Els factors socials també poden afectar el risc de mala salut per a les persones amb menor SES, com ara la marginació i la discriminació.

Un SES baix sovint significa un accés reduït a l'assistència sanitària.

Preservant la salut

La millor manera de mantenir la salut és preservar-la mitjançant un estil de vida saludable en lloc d'esperar fins a una malaltia o afecció per abordar els problemes de salut. La gent utilitza el nom de benestar per descriure aquest estat continu de benestar millorat.

La font de confiança WHOT defineix el benestar de la següent manera:

“El benestar és l'estat òptim de salut de les persones i els grups. Hi ha dues preocupacions centrals: la realització del màxim potencial d'un individu físicament, psicològicament, socialment, espiritualment i econòmicament, i el compliment dels rols i expectatives d'un a la família, la comunitat, el lloc de culte i altres entorns".

El benestar promou la conscienciació activa i la participació en les mesures que preserven la salut, tant com a individu com a la comunitat. Mantenir el benestar i la salut òptima és un compromís diari de tota la vida.

Els passos que poden ajudar les persones a aconseguir el benestar inclouen:

  • menjar una dieta equilibrada i nutritiva de tantes fonts naturals com sigui possible
  • participar en almenys 150 minuts Font de confiança d'exercici d'intensitat moderada a alta cada setmana, segons l'Associació Americana del Cor
  • detecció de malalties que poden presentar un risc
  • aprendre a gestionar l'estrès de manera eficaç
  • participar en activitats que proporcionen un propòsit
  • connectar amb altres persones i cuidar-les
  • mantenint una visió positiva de la vida
  • definir un sistema de valors i posar-lo en pràctica

La definició de salut màxima és molt individual, així com els passos que una persona pot fer per arribar-hi. Cada persona té objectius de salut diferents i una varietat de maneres d'aconseguir-los.

És possible que no sigui possible evitar la malaltia del tot. Tanmateix, una persona hauria de fer tot el que pugui per desenvolupar la resiliència i preparar el cos i la ment per fer front a les malalties a mesura que sorgeixen.

Post a Comment

0 Comments